Naše pálenice
PÁLENÍ Z VAŠEHO KVASU
Pěstitel si sám založí a vyrobí kvas (viz. nejčastější dotazy - příprava kvasu). Po předchozí domluvě Vámi dovezený kvas vypálíme. Buď je možné si dohodnout předem termín pálení a být přímo při výrobě Vašeho destilátu, nebo kvas dodat a poté si přijet pro hotový produkt. Destilát je připraven k odběru bez naředění v přivezených nádobách pěstitele. Tento způsob se hodí pro zkušené pěstitele, kteří si sami chtějí ovlivňovat přípravu kvasu podle vlastních receptů.
PÁLENÍ Z VAŠEHO OVOCE
Po dohodě je možno Vaše ovoce mimo mytí a drcení (což je zahrnuto) vylisovat na mošt a následně nechat vykvasit čistou šťávu. Šťáva lépe prokvasí a využije se tak veškerý cukr z ovoce. Výsledná pálenka je následně jemnější a lahodnější.
KOMPLEXNÍ SLUŽBA
Komplexní služba spočívá v tom, že máte dostatečné množství ovoce na samostatný kvas. Od Vás jen potřebujeme minimální množství vyzrálého kvalitního ovoce cca 150kg až 200kg a o vše ostatní se už postaráme.
Co zahrnuje komplexní služba:
- příjem ovoce
- mytí ovoce
- drcení ovoce
- zapůjčení kvasných nádob
- odborné zakvašení v kvasných nádobách
- uskladnění kvasů a jejich odborné ošetření
- destilace
- likvidace výpalků
- výběr daní (DPH a SD) a jejich odvod státu
Co je kvalitní ovoce:
Zralé až přezrálé bez známek hniloby a plísní. Dále nesmí obsahovat nepřípustné příměsi – listí, větvičky, trávu, hlínu apod. O datu destilace Vás budeme informovat a můžete se samozřejmě zúčastnit. Kvasy jednotlivých klientů budou jmenovitě označeny a v žádném případě nebudou slučovány!!! Obsluha pálenice ovoce zpracuje a doporučí další postup k dosažení optimálního výsledku, a to s ohledem na změřenou cukernatost ovoce – dodání kvasinek, enzymů apod.
SPOLEČNÉ PÁLENÍ
Společné pálení spočívá v tom, že nemáte dostatečné množství ovoce na samostatný kvas (100 litrů). Ovoce je od Vás vybráno a následně je připraven společný kvas. Od dodání ovoce se o nic jiného nemusíte starat. Po vykvašení a následné destilaci, na naši výzvu, si přijdete pro hotový destilát. Destilátu dostanete podle dodaného množství ovoce podle průměrné výtěžnosti ovoce.
Průměrná výtěžnost ze 100kg ovoce:
- švestky: 8–12 litrů 50% destilátu
- jablka: 7–9 litrů 50% destilátu
- hrušky: 4–8 litrů 50% destilátu
- třešně: 6–7 litrů 50% destilátu
Minimální množství ovoce na společné kvašení je 50 kg. Ovoce musí být zralé až přezrálé bez známek hniloby a plísní. Také nesmí obsahovat nepřípustné příměsi – listí, větvičky, trávu, hlínu apod.
Na KVALITNÍ DESTILÁT jen KVALITNÍ OVOCE!!!!